Οι επαναλαμβανόμενες αποβολές αποτελούν έναν από τους κύριους λόγους που οδηγούν τους ασθενείς σε αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς γονιμότητας. Αν και η αυτόματη αποβολή μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε εγκυμοσύνη, η επαναλαμβανόμενη εμφάνισή της δημιουργεί την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση.
Ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι απώλειες εγκυμοσύνης δεν είναι απαραίτητο να είναι διαδοχικές για να θεωρηθούν πρόβλημα, ενώ το ιστορικό γέννησης ζωντανού νεογνού μεταξύ των αποβολών δεν μειώνει απαραίτητα τον κίνδυνο επανεμφάνισής τους. Επιπλέον, δεν υπάρχει καθολική συναίνεση σχετικά με τον ακριβή αριθμό αποβολών που απαιτείται για να ξεκινήσει διεξοδικός ιατρικός έλεγχος.
Η έγκαιρη διάγνωση και η εξατομικευμένη προσέγγιση μπορούν να συμβάλουν στην επιτυχή έκβαση μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης. Με την κατάλληλη διερεύνηση, είναι εφικτό να εντοπιστούν πιθανοί παράγοντες που επηρεάζουν την κύηση και να προταθούν λύσεις που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της γονιμότητας.


Ποιοι είναι οι τύποι επαναλαμβανόμενων αποβολών;
-
Βιοχημική αποβολή
Πρόκειται για μια πρώιμη κύηση που ανιχνεύεται με τεστ ούρων ή αίματος, αλλά δεν εξελίσσεται ώστε να φανεί υπερηχογραφικά. Τα επίπεδα β-χοριακής γοναδοτροπίνης μειώνονται σταδιακά, χωρίς να απαιτείται ιατρική παρέμβαση.
-
Παλίνδρομη αποβολή
Η κύηση που σταματά να εξελίσσεται μετά την εμφύτευση του εμβρύου, χωρίς όμως άμεση αποβολή του. Συχνά διαγιγνώσκεται μέσω υπερηχογραφήματος, όταν δεν ανιχνεύεται καρδιακή λειτουργία.
-
Καθυστερημένη αποβολή
Συμβαίνει μετά την 12η εβδομάδα και μέχρι την 20ή εβδομάδα της κύησης.
-
Πρόωρος τοκετός
Όταν η απώλεια του εμβρύου συμβαίνει πέρα από την 20ή εβδομάδα κύησης.
Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το ταξίδι σας;
Όποιες και αν είναι οι ανάγκες γονιμότητας σας, είμαστε εδώ για να σας προσφέρουμε στήριξη και καθοδήγηση σε κάθε βήμα.
Αιτίες επαναλαμβανόμενων αποβολών
Γενετικά αίτια
Αίτια που σχετίζονται με τη γενετική του εμβρύου περιλαμβάνουν αλλοιώσεις στον καρυότυπο των γονέων και χρωμοσωμικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία της μητέρας ή/και προβλήματα στο σπέρμα.
Ανοσολογικές διαταραχές ή διαταραχές πήξης
Ανοσολογικές διαταραχές ή διαταραχές πήξης στη μέλλουσα μητέρα είναι μία από τις κύριες αιτίες αποβολών γνωστής προέλευσης.
Λοιμώξεις κατά το 1ο τρίμηνο
Λοιμώξεις κατά το πρώτο τρίμηνο, όπως η λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό, η τοξοπλάσμωση ή η ερυθρά, μπορεί να αποτελούν αιτία για αποβολή.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου
Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων αποβολών, όπως η μητρική παχυσαρκία, οι σχετικές παθολογίες (υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης) και η πολύδυμη κύηση.
Πρόληψη και Θεραπεία Επαναλαμβανόμενων Αποβολών
Για την πρόληψη επαναλαμβανόμενων αποβολών, είναι σημαντικό να γίνουν διάφορες εξετάσεις και να αξιολογηθούν όλοι οι παράγοντες κινδύνου.
Πρώτα, πρέπει να πραγματοποιηθούν ορολογικές εξετάσεις για την ανίχνευση λοιμώξεων όπως η ερυθρά, ο κυτταρομεγαλοϊός και η τοξοπλάσμωση.
Επιπλέον, αξιολογούμε τη μορφολογία της μήτρας και τη διαπερατότητα των σαλπίγγων μέσω υπερηχογραφικής μελέτης ή υστεροσαλπιγγογραφίας, προκειμένου να αποκλειστούν δυσπλασίες ή ινομυώματα.
Σημαντική είναι και η διερεύνηση για θρομβοφιλίες ή διαταραχές πήξης του αίματος, καθώς αυτές μπορεί να προκαλέσουν θρόισμα και να επηρεάσουν τη ροή του αίματος, καθιστώντας την εγκυμοσύνη επικίνδυνη.
Σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αποβολών, πρέπει να εξετάσουμε τον καρυότυπο των γονέων και να πραγματοποιηθεί προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος (PGD) για τον αποκλεισμό γενετικών ανωμαλιών ή δομικών αλλοιώσεων.
Επίσης, προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος για ανευπλοειδίες (PGT-A) μπορεί να γίνει για την ανίχνευση ανωμαλιών που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία της μητέρας ή παθολογικό σπέρμα, ώστε να επιλεγούν τα έμβρυα με τη μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχούς εμφύτευσης και βιώσιμης εγκυμοσύνης.