Στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης (ΕΓ), ο γενετικός έλεγχος αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ασφαλέστερη και πιο επιτυχημένη πορεία προς την εγκυμοσύνη. Χάρη σε αυτή την προηγμένη τεχνολογία, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης γενετικών νοσημάτων στο μελλοντικό μωρό και να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή εμβρύου πριν ακόμα προχωρήσουμε στην μεταφορά.
Γιατί να Επιλέξετε Γενετικό Έλεγχο;
Εάν στην οικογένειά σας υπάρχουν ιστορικά γενετικών ανωμαλιών ή απλά θέλετε να αισθάνεστε πιο ασφαλείς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο γενετικός έλεγχος μπορεί να σας προσφέρει την ασφάλεια και την αξιοπιστία που χρειάζεστε. Ο έλεγχος αυτός μας επιτρέπει να εντοπίσουμε και να μεταφέρουμε μόνο τα υγιή έμβρυα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αποβολής ή άλλων επιπλοκών.
Μειώνοντας τους Κινδύνους και το Κόστος
Η χρήση του γενετικού ελέγχου δεν βοηθά μόνο στην ασφάλεια της εγκυμοσύνης, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει την ανάγκη για πολλαπλούς κύκλους εξωσωματικής, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα. Με την επιλογή των πιο υγιών εμβρύων από την αρχή, αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας και μειώνονται οι ανάγκες για επιπλέον θεραπείες.

Γενετικοί έλεγχοι: Πρόληψη και διάγνωση για υγιή εμβρύα
Γενετική Διάγνωση και Ανάλυση
Περιλαμβάνει εξετάσεις όπως ο καρυότυπος και γενετικοί έλεγχοι για την ανίχνευση χρωμοσωμικών ανωμαλιών ή γενετικών ασθενειών. Χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό κληρονομικών παθήσεων ή ανωμαλιών στους γονείς και τα έμβρυα.
Γονιμότητα και Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή
Εξετάσεις και θεραπείες που σχετίζονται με την αξιολόγηση και ενίσχυση της γονιμότητας για τη βελτίωση των πιθανοτήτων σύλληψης μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης και άλλων τεχνικών αναπαραγωγής.
Γενετικός Έλεγχος για Ασθένειες
Περιλαμβάνει έλεγχους για κληρονομικές ασθένειες, όπως η κυστική ίνωση, και την ανίχνευση φορέων γενετικών ασθενειών που ενδέχεται να μεταδοθούν στα παιδιά.
Έλεγχος για Γενετικές Ανωμαλίες και Χρωμοσωμικές Παθήσει
Περιλαμβάνει εξετάσεις όπως ο Προεμφυτευτικός Γενετικός Έλεγχος (PGΤ) που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο εμβρύων και για τη διάγνωση χρωμοσωμικών ανωμαλιών ή μονογονιδιακών ασθενειών πριν την εμφύτευση.
Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το ταξίδι σας;
Όποιες και αν είναι οι ανάγκες γονιμότητας σας, είμαστε εδώ για να σας προσφέρουμε στήριξη και καθοδήγηση σε κάθε βήμα.
συχνες ερωτησεισΣχετικά με τον γενετικό έλεγχο
Τι είναι ο γενετικός έλεγχος στην εξωσωματική γονιμοποίηση;
Ο γενετικός έλεγχος στην εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει την αξιολόγηση του γενετικού υλικού του εμβρύου πριν από την εμφύτευσή του στη μήτρα. Σκοπός είναι να εντοπιστούν τυχόν γενετικές ανωμαλίες ή κληρονομικές ασθένειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία του παιδιού.
Ποιες είναι οι κυριότερες μέθοδοι γενετικού ελέγχου στην εξωσωματική;
Οι πιο κοινές μέθοδοι περιλαμβάνουν:
- PGT-A (Έλεγχος για Ανωμαλίες στον Αριθμό των Χρωμοσωμάτων): Ελέγχει για ανωμαλίες στον αριθμό των χρωμοσωμάτων (π.χ. Τρισωμία 21).
- PGT-M (Έλεγχος για Μονογονιδιακές Ασθένειες): Ελέγχει για γενετικές ασθένειες που κληρονομούνται από το ένα ή και τα δύο γονίδια.
- PGT-SR (Έλεγχος για Δομικές Αναδιατάξεις του DNA): Εξετάζει για χρωμοσωμικές αναδιατάξεις που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας ή αποβολές.
- Καρυότυπος (Karyotype): Ανάλυση του συνόλου των χρωμοσωμάτων του ατόμου για να εντοπιστούν χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως τρανσλοκάσεις ή ανωμαλίες του αριθμού των χρωμοσωμάτων.
- Gene Screen: Έλεγχος για κοινές μονογονιδιακές κληρονομικές ασθένειες, όπως η κυστική ίνωση, η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η θαλασσαιμία, καθώς και άλλες γενετικές παθήσεις που είναι συχνές στον πληθυσμό.
- Fertiscan: Έλεγχος για την αναγνώριση γενετικών παραμέτρων που επηρεάζουν τη γονιμότητα, όπως γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με αποβολές ή υπογονιμότητα.
Ποιες ασθένειες μπορούν να ανιχνευτούν μέσω του γενετικού ελέγχου;
Ο γενετικός έλεγχος μπορεί να ανιχνεύσει μια σειρά από ασθένειες όπως:
- Δρεπανοκυτταρική αναιμία
- Κυστική ίνωση
- Θαλασσαιμία
- Μυϊκή δυστροφία
- Χρωμοσωμικές ανωμαλίες όπως το Σύνδρομο Down (Τρισωμία 21)
- Γενετικές παθήσεις που επηρεάζουν τη γονιμότητα ή προκαλούν αποβολές (μέσω Fertiscan).
Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για γενετικό έλεγχο στην εξωσωματική;
Ο γενετικός έλεγχος συνήθως συνιστάται σε ζευγάρια που έχουν:
- Ιστορικό κληρονομικών ασθενειών
- Προβλήματα γονιμότητας ή πολλαπλές αποβολές
- Εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία
Ποια είναι τα οφέλη του γενετικού ελέγχου;
- Ανίχνευση και αποφυγή κληρονομικών ασθενειών
- Αύξηση των πιθανοτήτων επιτυχούς εγκυμοσύνης
- Μείωση του κινδύνου αποβολής ή πρόωρης γέννησης
Είναι υποχρεωτικός ο γενετικός έλεγχος στην εξωσωματική;
Ο γενετικός έλεγχος είναι μια προαιρετική διαδικασία που εξαρτάται από τις ατομικές ανάγκες και του ζευγαριού. Ωστόσο, ο θεράπων ιατρός θα αξιολογήσει το ιατρικό ιστορικό και θα συζητήσει τις επιλογές του γενετικού ελέγχου, προτείνοντας τις κατάλληλες εξετάσεις εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ή κίνδυνοι για γενετικές ασθένειες ή προβλήματα γονιμότητας.