Η παρένθετη μητρότητα είναι μία εξαιρετική λύση για ζευγάρια και γυναίκες που αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα ή αδυνατούν να κυοφορήσουν λόγω ιατρικών προβλημάτων. Αν έχετε βρεθεί στη δύσκολη θέση να μην μπορείτε να αποκτήσετε παιδί για οποιονδήποτε λόγο, η παρένθετη μητρότητα μπορεί να σας προσφέρει τη δυνατότητα να αποκτήσετε το παιδί που πάντα ονειρευόσασταν.
Κατανοούμε ότι η διαδικασία αυτή είναι ψυχολογικά φορτισμένη και απαιτεί προσεκτική και εξατομικευμένη προσέγγιση. Ο στόχος μας είναι να παρέχουμε πλήρη υποστήριξη σε κάθε βήμα της διαδικασίας, εξασφαλίζοντας μία εμπειρία απαλλαγμένη από άγχη και αβεβαιότητες.
Τι Είναι η Παρένθετη Μητρότητα;
Η παρένθετη μητρότητα αφορά τη διαδικασία όπου μία γυναίκα (η παρένθετη μητέρα) κυοφορεί και γεννά το παιδί ενός άλλου ζευγαριού ή γυναίκας. Το παιδί δημιουργείται μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπου τα ωάρια της βιολογικής μητέρας ή δότριας γονιμοποιούνται με το σπέρμα του συζύγου ή ενός δότη. Παρά το γεγονός ότι η παρένθετη μητέρα κυοφορεί το παιδί, αυτό θα αναγνωριστεί ως βιολογικό παιδί των μελλοντικών γονέων.

Τα Οφέλη της Παρένθετης Μητρότητας
-
Δημιουργία οικογένειας
Η παρένθετη μητρότητα προσφέρει τη δυνατότητα σε ζευγάρια να δημιουργήσουν την οικογένειά τους, είτε μέσω γενετικής σύνδεσης με το παιδί τους είτε μέσω δωρεάς ωαρίων. Αυτή η διαδικασία προσφέρει σε ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες γονιμότητας μια λύση, επιτρέποντάς τους να αποκτήσουν το παιδί τους, διατηρώντας παράλληλα την οικογενειακή ολοκλήρωση και σύνδεση.
-
Αντιμετώπιση ιατρικών παθήσεων
Γυναίκες που πάσχουν από σοβαρές ιατρικές καταστάσεις, όπως το σύνδρομο Asherman (ενδομητρικές συμφύσεις) ή καρδιοπάθειες, μπορούν να αποφύγουν τους κινδύνους μιας εγκυμοσύνης, διασφαλίζοντας παράλληλα την εκπλήρωση του ονείρου της μητρότητας μέσω της παρένθετης μητρότητας.
-
Μητρότητα χωρίς περιορισμούς
Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης μήτρας ή πάσχουν από καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση ή άλλες γενετικές ή ιατρικές παθήσεις, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την παρένθετη μητρότητα για να αποκτήσουν το δικό τους παιδί, χωρίς να απαιτείται η φυσική ικανότητα κυοφορίας. Η παρένθετη μητρότητα τους επιτρέπει να αποκτήσουν το δικό τους παιδί, ακόμα κι αν η διαδικασία της εγκυμοσύνης είναι αδύνατη γι' αυτές.
Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το ταξίδι σας;
Όποιες και αν είναι οι ανάγκες γονιμότητας σας, είμαστε εδώ για να σας προσφέρουμε στήριξη και καθοδήγηση σε κάθε βήμα.
Νομοθεσία στην Ελλάδα
Η Παρένθετη Μητρότητα επιτρέπεται σύμφωνα με τον Νόμο 3089/2002 και είναι νομικά προστατευμένη, εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.
Η διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης και η παρένθετη μητρότητα επιτρέπεται μόνο για ιατρικούς λόγους και εφόσον υπάρχει αδυναμία της γυναίκας να κυοφορήσει.
Η συμφωνία για την παρένθετη μητρότητα πρέπει να εγκριθεί από δικαστήριο, το οποίο θα εξετάσει τη νομιμότητα της συμφωνίας.
Η διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, η δωρεά ωαρίων και σπέρματος είναι πλήρως νόμιμες και αυστηρά ρυθμισμένες.
συχνες ερωτησεισΣχετικά με την Παρένθετη μητρότητα
Τι είναι η παρένθετη μητρότητα;
Η παρένθετη μητρότητα είναι μια διαδικασία κατά την οποία μια γυναίκα (η παρένθετη μητέρα) κυοφορεί και γεννά το παιδί για λογαριασμό ενός άλλου ζευγαριού ή γυναίκας, μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης και μεταφοράς εμβρύου.
Ποιες είναι οι κύριες αιτίες για να επιλέξει μια γυναίκα την παρένθετη μητρότητα;
Κύριες αιτίες περιλαμβάνουν ιατρικές καταστάσεις όπως η αδυναμία κυοφορίας λόγω ανατομικών προβλημάτων, χειρουργικών επεμβάσεων, παθήσεων όπως η ενδομητρίωση, επαναλαμβανόμενες αποβολές ή αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF).
Ποιες γυναίκες μπορούν να επιλέξουν την παρένθετη μητρότητα;
Γυναίκες που δεν μπορούν να κυοφορήσουν λόγω προβλημάτων υγείας, χειρουργικών επεμβάσεων (π.χ., υστερεκτομή), ή άλλων ανατομικών ή ιατρικών παραμέτρων. Επίσης, ζευγάρια που αντιμετωπίζουν επαναλαμβανόμενες αποτυχίες IVF ή αποβολές.
Ποιες είναι οι νομικές απαιτήσεις για την παρένθετη μητρότητα στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα, η παρένθετη μητρότητα είναι νόμιμη, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι νομικές προϋποθέσεις, όπως η ύπαρξη ιατρικών λόγων για την επιλογή της διαδικασίας. Οι συμφωνίες παρένθετης μητρότητας πρέπει να υπογραφούν από όλους τους εμπλεκόμενους πριν από την έναρξη της διαδικασίας.
Μπορεί η παρένθετη μητέρα να έχει συναισθηματική σχέση με το παιδί μετά τη γέννηση;
Η παρένθετη μητέρα συνήθως δεν έχει νομικά ή συναισθηματικά δικαιώματα στο παιδί μετά τη γέννηση, καθώς η συμφωνία παρένθετης μητρότητας καθορίζει ότι οι γονείς του παιδιού θα είναι οι βιολογικοί γονείς του.
Ποιες είναι οι ψυχολογικές υποστηρίξεις για τις γυναίκες που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία;
Η ψυχολογική υποστήριξη είναι σημαντική για όλα τα μέρη της διαδικασίας. Οι παρένθετες μητέρες και τα ζευγάρια συνήθως λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη γέννηση του παιδιού για να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία είναι όσο το δυνατόν πιο υποστηρικτική και ομαλή.
Μπορεί το ζευγάρι να επιλέξει το φύλο του παιδιού μέσω της παρένθετης μητρότητας;
Στην Ελλάδα, η επιλογή φύλου για μη ιατρικούς λόγους δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία. Το φύλο του παιδιού καθορίζεται από τη φυσική διαδικασία και την επιλογή του εμβρύου στην εξωσωματική γονιμοποίηση, αν αυτό είναι εφικτό ιατρικά.
Ποιες είναι οι διαδικασίες που περιλαμβάνονται στην παρένθετη μητρότητα;
Οι διαδικασίες περιλαμβάνουν την επιλογή παρένθετης μητέρας, την εξωσωματική γονιμοποίηση, την επιτυχή εμφύτευση του εμβρύου και τη γέννηση του παιδιού, καθώς και τη νομική διαχείριση της διαδικασίας, όπως η συμφωνία για την ανάθεση της γονικής μέριμνας στους βιολογικούς γονείς.
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του ζευγαριού ή της γυναίκας που επιλέγει την παρένθετη μητρότητα;
Το ζευγάρι ή η γυναίκα που επιλέγει την παρένθετη μητρότητα πρέπει να συνεργαστεί με ιατρικούς και νομικούς επαγγελματίες για να διασφαλίσει ότι πληρούνται όλες οι απαιτήσεις, από τη νομική συμφωνία μέχρι τις διαδικασίες υγείας και ψυχολογικής υποστήριξης.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει μια γυναίκα παρένθετη μητέρα;
Για να γίνει μια γυναίκα παρένθετη μητέρα, πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:
- Να είναι ηλικίας 25 έως 45 ετών.
- Να είναι απόλυτα υγιής.
- Να έχει αποκτήσει τουλάχιστον ένα δικό της παιδί.
- Να μην έχει υποβληθεί σε περισσότερες από δύο καισαρικές τομές.
- Να έχει υποβληθεί στις υποχρεωτικές εκ του νόμου ιατρικές εξετάσεις.
- Να έχει υποβληθεί σε ενδελεχή ψυχολογική αξιολόγηση.
- Να είναι πρόθυμη να υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό με τους μελλοντικούς γονείς και να τηρήσει τους όρους του.
- Να έχει τη συγκατάθεση του συζύγου της (αν είναι έγγαμη) και να την καταθέσει στο δικαστήριο.
- Τα ωάρια που θα γονιμοποιηθούν δεν πρέπει να ανήκουν στην ίδια, ώστε να αποφευχθεί τυχόν διεκδίκηση της μητρότητας στο μέλλον.